În prima parte a acestui articol am început enumerarea a câtorva sfaturi despre cum să conduci în siguranță pe șoselele din România și din străinătate, pentru a te asigura că nimic periculos nu se va întâmpla cu tine sau cu cei dragi în timpul călătoriei voastre.
Lista acelor sfaturi continuă mai jos, astfel încât dacă plănuiți un drum lung în perioada următoare, nu ar fi o idee rea să o consultați.
Ia o hartă
Desigur, vremea hărților a apus, iar acum se poartă GPS-urile și smartphone-urile cu GPS. Cu toate acestea, nu e o idee rea să ai la îndemână o hartă a țării prin care călătorești, pentru orice eventualitate.
Familiarizează-te cu mașina
Acest lucru este valabil cel mai adesea la mașinile de închiriat, în care te urci pentru prima dată, fără să le cunoști prea bine în prealabil. Acordă-ți 10 minute înainte de a porni pentru a te familiariza cu interiorul mașinii, cu butoanele de comandă, cu poziția volanului și a scaunului, totul pentru a te descurca mai ușor în trafic.
Ascunde bunurile de valoare
Mai ales când îți lași mașina nesupravegheată în parcare, ai grijă să nu rămână nimic de valoare la vedere. Folosește portbagajul sau torpedoul pentru a ascunde orice ar putea să atragă atenția hoților.
Familiarizează-te cu regulile de circulație ale țării în care circuli
Deși sunt asemănătoare cu cele românești, unele reguli din alte țări ar putea să difere sub anumite aspecte. Astfel încât este recomandat să te documentezi cu privire la țările pe care urmează să le parcurgi.
Verifică mașina
Mai ales înainte de a pleca la drum lung, asigură-te că mașina este pregătită pentru o astfel de provocare. Ai grijă ca presiunea din roți să fie cea potrivită, lichidele să fie toate la nivelul optim, luminile să funcționeze bine și desigur, să ai un rezervor plin.
Economisește combustibil pe drum
La drum lung, toate mașinile consumă mai puțin decât în oraș. Însă pentru a face o economie în plus, încearcă să circuli la viteză constantă, fără multe frâne sau accelerări bruște și elimină greutatea în plus care nu este neapărat necesară.
Nu lăsa rezervorul să ajungă pe roșu
Când te afli într-o zonă necunocută, dacă amâni alimentarea rezervorului până când ajunge pe roșu, s-ar putea să rămâi fără combustibil când îți dorești mai puțin. De aceea, este bine să nu scazi niciodată sub un sfert de rezervor.
Aprovizionează-te
Totul este mai scump dacă vrei să cumperi din benzinării diverse lucruri. De aceea, ai grijă să ai în mașină tot ceea ce crezi că vei avea nevoie pe drum, precum diferite gustări, dulciuri, băuturi dar și lucruri mai practice precum mărunțiș pentru taxe de drum, trusă de prim ajutor, lanternă, pătură, lanțuri de tractare, roată de rezervă și lichide pentru mașină.
Siguranța este cel mai important lucru când vine vorba despre călătoriile cu mașina, iar pentru a te asigura că nu vei întâmpina nicio problemă în excursia cu familia sau cu prietenii, ține cont de sfaturile de mai sus. Drum bun!
2 comentarii
Sfaturi despre cum să conduci în siguranță – Partea 1 | Blog 321 Rent a car Cluj · mai 2, 2014 la 9:27 am
[…] Mai multe sfaturi despre cum să conduci în siguranță poți să afli în partea a doua a acestui articol. […]
Sfaturi despre cum să conduci în siguranță – Partea 1 · iunie 7, 2020 la 11:03 am
[…] Mai multe sfaturi despre cum să conduci în siguranță poți să afli în partea a doua a acestui articol. […]