De fiecare dată când ne urcăm la volan, siguranța noastră, a pasagerilor și a celorlalți participanți la trafic ar trebui să fie prima noastră grijă. Aranjarea părului în oglindă poate aștepta până când ne punem centura de siguranță și ne asigurăm că totul este în regulă pentru a porni la drum.

Condusul preventiv este principala modalitate prin care putem evita o eventuală nenorocire care ar putea să ne perturbe viața pentru totdeauna sau să ne provoace importante pagube materiale. Deși avem senzația de cele mai multe ori că nouă nu ni se poate întâmpla nimic, o secundă de neatenție este suficientă pentru ca lucrurile să se schimbe radical.

Mai jos, avem câteva sfaturi despre cum să procedezi pentru a te asigura că vei conduce în siguranță o dată ce te-ai pornit la drum cu mașina.

Mânâncă înainte de plecare
Dacă ai în față un drum lung de parcurs, cel mai indicat este să mănânci bine înainte de a pleca. Deși o cafea ar putea să ofere senzația de odihnă și atenție sporită, efectul ei se va diminua rapid și capacitatea de atenție va scădea.

Fă pauze
Cel puțin o dată la două-trei ore, o pauză de 10 minute ar putea să-ți regenereze energia și să te facă să te simți mai revigorat. Chiar și un somn de 20-30 de minute poate să te ajute foarte mult să îți revii la capacitate maximă.

Împarte condusul cu altcineva
Dacă există posibilitatea, desigur, împarte condusul cu cel puțin încă o persoană. În acest mod nu veți obosi și vă puteți odihni fără să pierdeți timp. Dacă ești singur însă, dă muzica ceva mai tare, și deschide puțin geamul, pentru a lăsa aerul proaspăt să intre în mașină.

Parchează în afara șoselei
Dacă trebuie să oprești, fă-o undeva unde ai posibilitatea de a scoate mașina cu totul din raza șoselei. În acest fel, elimini șansele unei coliziuni. Desigur, presupunând că nu este vorba despre o urgență în care nu ai cum să alegi locul unde te oprești.

Nu folosi telefonul
Vorbitul la telefon distrage extraordinar de mult atenția de la drum, pe lângă faptul că este ilegal. Dacă trebuie neapărat să vorbești, însă, folosește speaker-ul sau căștile.

Nu consuma alcool
Este destul de evident de ce, așa că nu o mai lungim la acest punct. Fără alcool la volan!

Ai grijă la condițiile meteo
Dacă ai posibilitatea să amâni excursia, nu pleca la drum pe vreme nefavorabilă. Poți pierde timp, combustibil și poate fi chiar foarte periculos.

Fii la curent cu știrile din trafic
Mai ales când te apropii de orașe mari, cel mai indicat este să asculți la radio informațiile din trafic sau să te folosești de smartphone pentru a le afla. Astfel, poți evita aglomerările, drumurile în lucru, eventualele blocări sau radarele.

Mai multe sfaturi despre cum să conduci în siguranță poți să afli în partea a doua a acestui articol.


1 comentariu

Sfaturi despre cum să conduci în siguranță – Partea 2 | Blog 321 Rent a car Cluj · mai 2, 2014 la 9:26 am

[…] În prima parte a acestui articol am început enumerarea a câtorva sfaturi despre cum să conduci în siguranță pe șoselele din România și din străinătate, pentru a te asigura că nimic periculos nu se va întâmpla cu tine sau cu cei dragi în timpul călătoriei voastre. […]

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *